آموزش گیوه بافی
آموزش گیوه بافی
گیوه بافی
در اصل هنر گیوه بافی جزو صنایع دستی مناطق روستاییی و کوهستانی استان کرمانشاه و یزد بوده پیدایش این هنر به دوره صفویه برمیگردد که در آن زمان طبقات بالای جامعه از کفش های چرمی و مردم عادی از گیوه استفاده میکردند.
گیوه پاپوشی سبک و بادوام و مناسب برای مناطق با آب و هوای گرم و خشک است که از قدیم تا کنون استفاده میشده و هنوز هم در مناطق مختلفی از کشور مورد استفاده قرار میگیرد .از گیوه در مناطقی مثل کرمانشاه ، کردستان ، ایلام ، چهارمحال و بختیاری و زنجان بیشتر رواج دارد . گیوه از دوقسمت کفه و رویه تشکیل شده است که تمام مراحل ساخت با دست انجام میشود و معمولا از نخ قالی بافی ، نخ ابریشم ، پارچه ، چرم و… استفاده میشود .
دوره جامع آموزش ساخت قالب سیلیکونی و ساخت لوازم تزئینی با پودر سنگ هنری ترک
بعد از گذراندن این دوره می توانید انواع لوازم تزئینی بسیار زیبا را بسازید( مانند جا کلیدی ، دیوارکوب، تابلو های دکوراتیو، انواع استند، انواع گیفت و غیره…)
میتوانید در خانه یک کسب و کار پرسود با هزینه اولیه بسیار پایین راه اندازی نمایید.(بعد از مدتی میتوانید کارگاه خود را راه اندازی نمایید)
بعد از گذراندن این دوره میتوانید انواع اکسسوریها را بسازید که بسیار پر کاربرد و پرفروش بوده
بعد از گذراندن این دوره میتوانید انواع قالب های دو بعدی و سه بعدی را در هر اندازی بسازید.برای خرید قالب سیلیکونی به دسته قالب و مولدهای سیلیکونی مراجعه نمایید.
برای کسانی که از شغل خود راضی نیستند و یا کسب و کاری ندارند. دوره جامع هنرکده نیوشا یک فرصت فوق العاده برای آنها فراهم می کند که چندین حرفه و هنر را یاد بگیرند و از آن کسب درآمد کنند.
معمولا عناصری که در ساخت گیوه به کار میروند در اصل ضایعات چرم ، نخ قالی ، نخ پنبه و نخ ابریشم است . برای رویه ی پاپوش هم با سوزن دوزی بافته میشود و قسمت کفه از پارچه ، چرم و لاستیک استفاده میشود . در این مقاله نحوه ی بافت گیوه را به شما آموزش میدهیم تا در این راه برای کسب درامد خود قدم بردارید.
گیوه زیرپارچه ای
گیوه ی زیر پارچه ای یا گیوه کشی بیشتر در مناطق اورامانات و پاوه رایج است و در روستاهای حجیج و نودشه که از مراکز قدیمی و مهم تولید این نوع گیوه میباشند تولید میشوند و چون ساختن این نوع گیوه نیاز به نیروی زیاد و مهارت کافی دارد و یک کار فنی و سنگین محسوب میشود معمولا و بیشتر مردان آن را انجام میدهند .ابزار انجام این نوع گیوه ها تنها یک سوزن است و در مناطق اورامانات برای ساخت کلاش و گیوه از تکه پارچه به هم دوخته شده یا روده ی دام به هم بافته میشود.
گیوه ملکی
گیوه ملکی کفی تختی دارد که با نخ پرک آج خورده است و بسیار محکم است . این نوع گیوه در تابستان و زمستان و روی یخ و حتی سنگ به زمین میچسبد و در مناطق کوهستانی و کسانی که در مناطق کوهستانی کار میکنند کاربرد دارد .
زیره ی این کفش معمولا به دست سه نفر تولید میشود . یک نفر دور گیوه را میبافد ، یک نفر رویه گیوه را میبافد و نفر دیگر دم گیر یا شیرازه ی گیوه را که کامل کننده ی گیوه است میبافد.
این نوع گیوه در شهرهای تویسرکان ، نهاوند و شهرهای کرمانشاه رایج تر بوده است که به گیوه کرمانشاهی یا ملکی معروف است.
گیوه تخت چرمی
این نوع گیوه کم کم جایگزین گیوه ملکی شد که کفه آن از جنس چرم گاومیش است و در اندازه های مختلفی قابل تولید میشود و رویه آن مثل گیوه های دیگر قابل دوخت است .
گیوه تخت لاستیکی
این نوع گیوه حدودا 150 سال پیش از لاستیکهای فرسوده ماشین و لاستیک به دلیل ارزانی استفاده میشد که این نوع گیوه را بیشتر عشایر استفاده میکردند اما چون زیادی گرم بود کم کم از رواج افتاد و بیشتر در فصول سرد سال در مناطق روستایی استفاده میشد .
ابزار موردنیاز
پارچه مستحکم مثل کتان ، مدخال و…
چرم طبیعی
درفش
شفره
نخ پنبه
قالب چوبی
سوزن
چاقو و کج کارد
نحوه بافت گیوه
برای بافت رویه گیوه از نخ پنبه ای دولا استفاده میشود و سبک دوخت رویه گیوه به شکل دوخت لحاف است . به این صورت که بافت گیوه با سوزن از بالای گیوه شروع میشود . نخ را سوزن میکنند و چند رج پشت سرهم و منظم میبافند و در رج های بعدی بافت در اطراف آن زیاد میشوند . این کار را ادامه میدهند تا طول موردنظر به دست بیاید و به اندازه ی موردنظر شود .بعد از بافت جلوی کار نوبت به بافت پاشنه ی کار میرسد.
برای این کار ابتدا فاصله ی حدود 5 سانتی متر را برای بغل های پا کنبر مبگذارند و بعد شروع به بافتن پاشنه میکنند . به اندازه ی لازم نیمه ی پاشنه را میبافند و بعد نیمه ی دیگر را تکمیل میکنند بعد قوزک گیوه را تا چند رج میبافند تا دوخت تکمیل شود.
برای ساخت رویه گیوه مردانه یا زنانه با استفاده از سوزن کار سختی است و دوخت گیوه با نخی که ضخامت متوسط داشته باشد حدود دو روز زمان میبرد . دوخت گیوه باید بسیار دقیق انجام شود و اگر کمی بافت قسمتهای مختلف گیوه کمتر و یا بیشتر از حد نیاز باشد ممکن است موجب اذیت شدن پای فرد شود و درحین راه رفتن راحتی کافی را نداشته باشد .
صنعت گیوه بافی یا گیوه دوزی در چهارمحال و بختیاری بیشتر هنر مردان این منطقه است که سابقه ی طولانی دارد و از لحاظ تاریخی نیز به اولین اقوام بختیاری برمیگردد.
با گذشت زمان و گرایش بیشتر مردم به شهرنشینی و صنعتی شدن جوامع و واردشدن کفش های صنعتی و خارجی این هنر در کشور به خصوص در بین صنعتگران استان چهارمحال و بختیاری کم شد .
در گذشته هنر گیوه دوزی یا گیوه بافی شامل چهار رشته ی هنری تخت کشی ، دوال کشی ، رویه بافی و گیوه دوزی یعنی مونتاژ را شامل میشد ولی درحال حاضر در شهرکرد و بروجن تعداد کمی کارگاه گیوه دوزی و رویه بافی فعالیت خودرا ادامه میدهند .
در استان چهارمحال و بختیاری هنرمندان بسیار ماهری از شهرستان های شهرکرد و بروجن فعالیت دارند که شاگردان زیادی دارند و مشغول به فعالیت هستند. با وجود دشواری و حساس بودن این هنر اما میتوانید به صورت اصولی و تخصی این هنر را یاد بگیرید و از آن کسب درامد کنید . میتوانید این هنر رابه خارج از کشور صادر کنید تا با صنایع دستی ایرانی بیشتر آشنا شوند.
این پست رو دوست داشتید؟! به دوستان خود مار را معرفی کنید
نیوشا کریمی
نویسنده ارشد هنرکده نیوشا
میکروسمنت چیست؟و انواع میکروسمنت
میکروسمنت چیست؟وآشنایی با انواع میکروسمنت میکروسمنت که غالبا با نام های میکروتوپینگ یا میکرو بتن نیز شناخته میشود یک پوشش ساختمانی کاملا مدرن و به
انواع پتینه کاری روی سطح دیوار
معرفی انواع نمونه پتینه کاری بر روی دیوار پتینه گونه ی پوشش بسیار زیبا بر روی سطوح دیوار خانه می باشد، که باعث زیبایی دیوارهای
روش های از بین بردن حباب رزین اپوکسی
حباب های رزین اپوکسی را چگونه از بین ببریم هنرکده نیوشا باتوجه به تجربه چندین ساله در حوزه آموزش رزین اپوکسی و ساخت لوازم رزینی
آموزش بافت مرجانی در ساخت ظروف رزینی
ساخت ظروف رزینی با استفاده از تکنیک بافت مرجانی هنرکده نیوشا باتوجه به تجربه چندین ساله در حوزه آموزش رزین اپوکسی و.. مرجع اصلی آموزش
چرا رزین اپوکسی از سطح جدا می شود؟
چرا رزین اپوکسی از سطح جدا می شود؟عوامل کنده شدن رزین اپوکسی از سطح کار به نظر شما عزیزان چرا رزین اپوکسی بعضی اوقات از
انواع رنگهای قابل استفاده در رزین اپوکسی
رنگهای قابل استفاده در رزین اپوکسی غالبا ما برای زیباتر کردن کارهای که با رزین اپوکسی ساختیم دوست داریم به آنها رنگ اضافه کنیم.بعضی از
چه امتیازی به این مقاله میدهید؟