هنرکده نیوشا

آموزش سفالگری

آموزش سفالگری

آموزش سفالگری

هنر سفالگری یکی از شاخه های محبوب و پرطرفدار هنرهای تجسمی میباشد که انجام دادن این هنر چه به وسیله ی دستگاه و چه به وسیله ی دست میتواند حس لذت بخشی را به انسان منتقل کند و آرامش زیادی به ذهن هنرمند بدهد.

 

سفالگری یعنی هنر شکل دادن به گل برای رسیدن به وسیله ی دوست داشتنی خود.

سفال چیست؟

اشیائی که از ترکیب مواد طبیعی مثل خاک رس و مواد معدنی خاکی با آب ساخته میشوند. بعد از شکل دادن به سفال داخل کوره سفال با حرارت بالا پخته میشود تا مقاوت لازم را کسب کند.

در هنر سفالگری تکنیک های مختلفی برای خلق اشیا وجود دارد که میتوانید به راحتی و رعایت مراحل و اصول لازم چه به صورت دستی و چه به صورت دستگاه وسیله ی موردنیاز خود را بسازید.

 

برای اینکه یک وسیله ی سفالی به صورت متقارن باشد از چرخ سفالگری استفاده میکنندکه صنایع دستی ایران نمونه های بی نظیر و تک از این هنر میباشد و با یافتن سفالهایی در کاشان میتوان به قدمت کهن این هنر در ایران اشاره کرد.

سفال | سفالگری | آموزش سفالگری

مواد لازم برای سفالگری

برای اینکه سفالگری را شروع کنید اول از همه باید درمورد انواع کوره های برقی و گازی و نوع اتصالات آنها اطلاعات کافی داشته باشید و اینکه به سفالگری با دست تمایل دارید یا با چرخ نیز از نکات مهم و قابل توجه میباشد.مواد لازم برای شروع سفالگری شامل :

چرخ سفالگری

کوره

 

لعاب

چرخ سفالگری

با اختراع چرخ سفالگری هنر سفالگری پیشرفت زیادی کرد چون سفالگران با استفاده از چرخ سفالگری میتوانند وسایل و اشیائی فراتر از سفالگری با دست را تولید کنند.

 

چرخ سفالگری در دو نوع برقی و دستی وجود دارد که با توجه به نیاز خود میتوانید چرخ را تهیه کنید.اما کسانی که سفالگری با دست انجام میدهند تنها به چند ابزار برای شکل دادن به شیء استفاده میکنند.

کوره

کوره های سفالگری میتوانند ظرف سفالی شکننده و نفوذ پذیر شما را به یک شیء سخت و سرامیکی تبدیل کند .کوره دونوع گازی و برقی دارد .کوره های برقی برای استفاده در کارگاه های خانگی بیشتر رواج دارد چون به نسبت راه اندازی راحتتر و کارکردن با آن آسانتر میباشد .

 

میتوانید خیلی از ظروف ساخته شده را در معرض هوا خشک کنید اما برای اینکه سفال به مقاومت و ماندگاری خود برسند لازم است که به آن حرارت بالا داده شود.

کوره سفالگری | سفالگری | آموزش سفالگری | سفال

انواع خاک

خاک رس

خاک رس دانه های بسیار ریزی دارد که با ترکیب شدن با آب میتوانید به راحتی آن را شکل دهید و اشیاء مختلفی بسازید . خاک رس از مواد معدنی مختلفی با غلظت های متفاوت تشکیل شده است و بسته به ترکیب و اندازه ذرات آن در طیف وسیعی از رنگها و بافت ها موجود است .اگر میزان غلظت اکسید آهن در خاک رس زیاد باشد رنگ آن به سمت قرمز و نارنجی متمایل میشود.درصورتی که آهن نداشته باشد .

خاک رس

خاک سفالگری نسوز

 

خاک سفالگری سنگ نما

خاک سفالگری نسوز

این نوع خاک در طبیعت بسیار یافت میشود . شکل پذیری بالایی دارد و کار با آن بسیار راحت است .چون درصد بالایی آهن و مواد معدنی دارد در رنگهای قرمز ، نارنجی ، زرد و خاکستری روشن دیده میشود این نوع خاک به راحتی قالب گیری میشود . این نوع سفال برای نگهداری مایعات مناسب نیست که این مشکل نیز با لعاب دادن به شی ء به راحتی برطرف میشود.

خاک سفالگری سنگ نما

 

خاک های سفالگری سنگ نما دمای پخت ، جذب آب و درصد انقباض متفاوتی دارند میتوان برای کارهای متفاوتی از آن استفاده کرد این نوع خاک به دلیل سخت و محکم بودن برای ساخت ظروف مصرفی و خوراکی بسیار مناسب هستند . این نوع خاک رس رایج ترین نوع خاک رس در استفاده ی سفالگران میباشد . اگر مبتدی هستید و به تازگی صنعت سفالگری را شروع کرده اید این نوع خاک گزینه ی مناسبی میباشد.این نوع خاک رس رنگ قهوه ایی تیره و سفید دارد.

لعاب

بعد از مرحله ی خشک شدن ظرف سفالی نوبت به لعاب کاری میرسد . لعاب ها از ترکیب مواد سیلیس و مواد معدنی ساخته میشوند که سطح خاک رس را تقویت میکند و سفال را ضد آب میکند.

سفال | آموزش سفالگری | سفال لعابدار

نحوه سفالگری در خانه

قبل از اینکه شروع به سفالگری کنید باید یک فضای مناسب برای کار درنظر بگیرید و وسایل و تجهیزات موردنیاز را جمع آوری کنید و به راحتی در خانه سفالگری را شروع کنید . توجه داشت باشید که کارگاه حتما فضای تهویه داشته باشد تا در بلندمدت و درحین کار مشکلات تنفسی برای شما به وجود نیاید .

طرح روی سفال | سفالگری | آموزش سفالگری

اولین قدم در سفالگری تعیین نوع سفال است . اینکه سفال شما قرار است یک وسیله ی تزیینی باشد یا یک وسیله ی مصرفی . زمانی که بدانید نوع شیء که میخواهید بسازید چه کاربردی دارد میتوانید راحتتر نوع خاک رس مناسب را انتخاب کنید . برای ساخت ظروف مصرفی باید ایمنی تجهیزات به کاربرده شده را درنظربگیرید.

دومین قدم در سفالگری نحوه ی شکل دادن به سفال است که با روشهای مختلفی انجام میشود . اگر آموزش سفالگری با دست را شروع کرده اید روش فشاری ساده ترین نوع شکل دادن به سفال است . در این روش خیلی ساده یک توپ از سفال میسازید و با فشاردادن روی گل شکلی مثل کاسه میسازید . همچنین میتوانید گلدان ، فنجان و بشقابهای سفالی را با همین روش فشاری بسازید . قبل از خشک شدن سفال میتوانید با ایجاد حفره ها و طرح و نقش های مختلف جلوه ی خلاقانه ای به سفال خود بدهید.

سومین قدم نحوه ی استفاده از چرخ سفالگری میباشد . مدل های قدیمی چرخ سفالگری با نیروی پا کار میکنند اما مدلهای جدیدتر برقی هستند و میتوان سرعت های مختلف را متناسب با کارخود تنظیم کرد.

چهارمین قدم صاف کردن سطح سفال است که بعد از شکل گرفتن قطعه ساخته شده با استفاده از یک اسفنج مرطوب در حالی که چرخ سفالگری درحال چرخیدن است با فشار دست اسفنج را روی قسمت خارجی ظرف میکشیم. این فرایند تا زمانی که کاملا سطح سفال صاف شود ادامه میدهید.

پنجمین قدم خشک کردن ظرف سفالی است . اگر ظرف به خوبی خشک نشود بسیار شکننده خواهد بود و به راحتی با هر ضربه ایی خراب میشود .پس بعد از شکل دادن به سفال لازم است مدتی ظرف را بی حرکت در جایی نگهدارید تا به خوبی خشک شود بعد داخل کوره ببرید چون خاکی که قبل از رفتن به کوره خشک نشده باشد بعد از حرارت دادن به راحتی میشکند.

این پست رو دوست داشتید؟! به دوستان خود مار را معرفی کنید

به اشتراک گذاری در واتساپ
به اشتراک گذاری در تلگرام
نیوشا کریمی
نیوشا کریمی

نویسنده ارشد هنرکده نیوشا

دوره جامع آموزش ساخت قالب سیلیکونی و ساخت لوازم تزئینی با پودر سنگ هنری ترک

بعد از گذراندن این دوره می توانید انواع لوازم تزئینی بسیار  زیبا را بسازید( مانند جا کلیدی ، دیوارکوب، تابلو های دکوراتیو، انواع استند، انواع گیفت و غیره…)

 میتوانید در خانه یک کسب و کار پرسود با هزینه اولیه بسیار پایین راه اندازی نمایید.(بعد از مدتی میتوانید کارگاه خود را راه اندازی نمایید)

بعد از گذراندن این دوره میتوانید انواع اکسسوریها  را بسازید  که بسیار پر کاربرد و  پرفروش بوده
بعد از گذراندن این دوره میتوانید انواع قالب های دو بعدی و سه بعدی را در هر اندازی بسازید.برای خرید قالب سیلیکونی به دسته قالب و مولدهای سیلیکونی مراجعه نمایید.
 برای کسانی که از شغل خود راضی نیستند و یا کسب و کاری ندارند. دوره جامع هنرکده نیوشا یک فرصت فوق العاده برای آنها فراهم می کند که چندین حرفه و هنر را یاد بگیرند و از آن کسب درآمد کنند.

چه امتیازی به این مقاله میدهید؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
دیدگاه‌های نوشته