هنرکده نیوشا

انواع پتینه کاری روی سطح دیوار

معرفی انواع نمونه پتینه کاری بر روی دیوار

پتینه گونه ی پوشش بسیار زیبا بر روی سطوح دیوار خانه می باشد، که باعث زیبایی دیوارهای خانه و همچنین پوشاندن عیب های ظاهری آن میگردد.از مزیت‌های اصلی پتینه کاری دیوار می‌توان به ماندگاری مناسب، توانایی اجرا روی همه سطوح و شستشوی راحت آن اشاره نمود. پتینه کاری سطح دیوار یکی از روش های است که باعث به وجود آمدن تغییر و تنوع در دیوار منازل میگردد. دیوار یکی از بخش های مهم از دکوراسیون داخلی منزل هستنند، و پتینه کاری سطح دیوار میتواند تغییرات چشمگیر و بسیار خاصی را در دکوراسیون داخلی ایجاد کند.

فهرست مطالب
پتینه کاری دیوار

انواع پتینه دیوار

1-پتینه ایتالیایی (پتینه کاری ایتالیایی)

ریشه و سرچشمه اصلی پتینه ایتالیایی به عنوان یک هنر اثر گذار در معماری به ایتالیایی و تا حدودی کشور ترکیه مربوط میگرددد، که در سایر کشورهای اروپایی حدود قرن ۱۸ میلادی رواج یافته است.و در سالهای اخیر نیز بسیار مورد توجه معماران ایرانی قرار گرفته استپیرل داخل رنگ پتینه ایتالیای  سبب درخشندگی بسیار خاص و جذاب دیوار خواهد شد.

پتینه کاری ایتالیایی به ۵ روش  اجرا می‌شود.

1.1-پتینه کاری بافت ماسه ای یا بافت شنی

در پتینه کاری بافت ماسه ای در ابتدا باید عیب های دیوار را از بین برد و بعد از آن برای پتینه کاری از طرح های ماسه و شن همراه با رنگ‌های ساحلی و نزدیک به دریا و دانه‌های رنگی شن مانند استفاده کرد.حتما توجه داشته باشید که دیواری که بافت ماسه ای بر روی آن اجرا میکنید کاملا خشک باشد و در صورت داشتن برآمدگی یا ترک خوردگی ابتدا عیب های را برطرف کرده و پس از آن پتینه کاری را انجام دهید.

1.2-پتینه کاری بافت مخملی یا ولت

بافت مخملی یا ولت یکی دیگر از انواع پتینه دیوار می باشد که نوعی بافت شیشه ای و براق دارد. پتینه کاری بافت مخملی تشکیل شده است از موادی مانند پلی استر، ریون، پنبه و نایلون .اجرای بافت مخملی بر روی دیوار به وسیله دستگاه‌های مخصوص مخمل پاشی انجام میگردد.به این شکل که پودر مخمل داخل مخزن دستگاه می شود و با مقداری آب ترکیب می شود و بوسیله جریان الکتریسته آماده پاشیدن روی دیوار میگردد.حتما به این نکته توجه داشته باشید که استفاده از نایلون در بافت مخملی یا ولت باعث بالا رفتن مقاومت میشود.

پتینه کاری بافت مخملی

1.3-پتینه کاری بافت کالچه یا برجسته 

برای اجرا پتینه کاری بافت کالچه یا برجسته از شابلون یا قلم(یا ماله) بر روی دیوار استفاده می شود. مواد اولیه (خمیر مورد استفاده ) در این سبک از پتینه کاری از سنگ آهک خرد شده و پودر سنگ مرمر بدست می آید را روی شابلون یا مستقیما روی دیوار به کار برده می شود.پس از اتمام کار و خشک شدن پتینه بافت برجسته می‌توانیم سطوح برجسته را با قلم مو و با در نظر گرفتن رنگ باقی دکوراسیون خانه رنگ آمیزی کنیم. 

پتینه بافت کالچه یا برجسته
بافت برجسته

1.4-پتینه کاری بافت اکسید

در تکنیک بافت اکسید که یکی از انواع پتینه دیوار می باشد،می‌توانیم با استفاده از رنگ اکریلیک،ماله و قلم مو بافتی برجسته ایجاد کرد.در این سبک از پتینه کاری از رنگ هایی شبیه به رنگ اکسید شدن آهن استفاده میکنیم،مانند رنگهای سبز یا آبی سبز یا مسی که رنگی شبیه اکسید آهن هستند. تکنیک بافت اکسید بیشتر در سبک‌های کلاسیک و سنتی استفاده می‌شود.

بافت اکسید

1.5-پتینه کاری بافت استاکو

در تکنیک بافت استاکو طرح های برجسته با استفاده از خمیر استاکو ایجاد میگردد.بافت استاکو همانند گچبری قدیمی می باشد و تنها تفاوت آنها در مواد اولیه و روش اجرا آن است.استاکو نوعی هنر از کشور روسیه می باشد.در هنر پتینه بافت استاکو که از انواع پتینه دیوار می باشد،به وسیله خمیر استاکو،ماله و پولیش می‌توان طرح‌های برجسته و بسیار زیبایی را خلق کرد. همان طور که در بالاتر توضیح داده بودیم در واقع بافت استاکو طرح نو و تازه ی از گچبری قدیمی می باشد.
ویدیو آشنایی با تکنیک بافت استاکو

 

 
میتوانید بعد از خشک شدن کامل کار خمیر استاکو خود را رنگ آمیزی کرده و جلوه بسیار زیبا و خاصی به کار خود دهید
پتینه بافت استاکو

2-پتینه کهنه کاری

کهنه کاری هنری است که به هر شیء رنگ پذیری، رنگ و بوی تاریخی می دهد.تصور این که بتوان با بازی رنگ ها، در طرح و بافت یک شیء تغییر ایجاد کرد دشوار است.ولی این امر در کهنه کاری به سادگی قابل انجام می باشد.ایجاد نمایی از سنگ، آجر، گرانیت، چوب، برنز و هر فلز دیگری بر روی انواع اشیا کاری است که در کهنه کاری انجام می شود.

در پتینه کهنه کاری قصد داریم  طرحی قدیمی و کلاسیک به دیوار و سقف و یا هر سطحی که می‌خواهیم بر روی آن کار کنیم بدهیم.در پتینه کهنه کاری برای آن که نشان دهیم کار مربوط به زمان قدیم است میتوانیم قسمتی از سطح کار را رنگ نکنیم.بنابراین باید آن قسمت را با پارچه ای بپوشانیم و بعد شروع به رنگ آمیزی کنیم.
پتینه کهنه کاری برای خانه‌هایی با سبک کلاسیک بسیار مناسب می باشد،با ایجاد بافت کهنه و رنگ‌های کهنه کاری جلوه بسیار زیبا و خاصی به دکوراسیون منزل می‌دهد.قبل از اجرای طرح هر نوع ناهمواری و پستی و بلندی روی سطوح را از بین می‌بریم،سپس قسمت‌هایی که نمی‌خواهید پتینه شود را میپوشانیم و بعد با استفاده از غلتک رنگ مورد نظر را روی دیوار می‌زنیم.پس از خشک شدن لایه دوم را بایدبا استفاده از برس یا اسفنج طبیعی بزنید. 

نکته :
برای کهنه کاری بعد از زیر سازی  باید از یک رنگ زیرین که قابل جذب نباشد استفاده کنیم ،مثل رنگ روغن یا اکریلیک که بعد از خشک شدن ، بافت خودشان را از دست نمیدهند ولی برای کهنه کاری یا رنگ رویه ما باید از رنگ پلاستیک و یا رنگ روغنی استفاده کنیم به این دلیل که رنگ روغنی و پلاستیک زمان کار کردن به ما میدهند ولی رنگ اکریلیک یا فوری بلافاصله بعد از اجرا شروع به خشک شدن میکنند و زمانی برای بافت سازی به ما نمیدهند.

3-پتینه طرح سنگ

پتینه کاری طرح سنگ بدون شک یکی از زیبا ترین انواع پتینه دیوار می باشد.یکی از نشانه های یک سنگ قیمتی وجود رگه بر روی آن است.در پتینه طرح سنگ باید با روش های منحصر بفرد سنگ را تبدیل به یک سنگ با ارزش با ظاهری بسیار زیبا کنیم(یعنی باید رگهای بسیار زیبا در آن به وجود آوریم) .در پتینه طرح سنگ باید تخصص و مهارت رنگ آمیزی با قلم مو نازک را داشته باشید.در تکنیک پتینه طرح سنگ ابتدا باید سطح مورد نظر خود را با رنگ اصلی رنگ آمیزی کنیم، و سپس کم کم رنگهای بعدی را به پس زمینه اضافه کنیم.رگه‌های سنگ به وسیله یک قلم موی نازک بر روی سطح مورد نظر اجرا میگردد.
در ادامه با انواع پتینه طرح سنگ آشنا می شویم

3.1-طرح سنگ مرمر(پتینه کاری طرح سنگ مرمر)

در پتینه طرح سنگ مرمر تلاش کنید سنگ را به سبک سنگ مرمر با تنوع رنگ بالاتر و خیره کننده تر در بیاورید.در سبک طرح سنگ مرمر رگه ها را با نظر و سلیقه خود میتوانید انجام دهید.رگه‌های نازک سنگ مرمر روی سطح دیوار جلوه بسیار زیبا و خاصی به فضای مورد نظر می‌دهد.

 

طرح سنگ مرمر

3.2-طرح سنگ ماربل(پتینه کاری طرح سنگ ماربل)

یکی از زیباترین تکنیک‌های پتینه کاری تکنیک طرح سنگ ماربل می باشد،که جلوه ی بسیار شیک و زیبایی به ساختمان می‌دهد.در طرح سنگ ماربل مانند طرح سنگ مرمر ابتدا باید دیوار را به رنگ سنگ مورد نظر خود درآورده و بعدا رنگ های بعدی مودر نظر را اضافه کرد و با قلم‌مو های باریک و نازکتر رگه ها را ایجاد کرد.برای اجرا یپتینه  طرح سنگ ماربل رنگ پایه را به شکل یک دست روی کار می‌زنید و قبل از خشک شدن کار با ابزارهای مختلف روی سطح رگه‌های مختلفی را ایجاد می کنید.

توجه داشته باشید قبل از اجرای رگه روی دیوار قلم مو را به حلال رنگ آغشته کرده و در رنگ مورد نظر خود فرو ببرید.این کار باعث رقیق شدن رنگ و همچنین باعث ایجاد رگه‌ها بی نظم روی سطوح دیوار می شود.

طرح سنگ ماربل

3.3-طرح سنگ بوک مچ(پتینه کاری طرح سنگ بوک مچ)

در حقیقت سنگ بوک مچ نوعی چینش سنگ‌های قرینه می باشد که در مجموع یک طرح سنگ را تشکیل می‌دهند. طرح  بوک مچ یکی از انواع پتینه های طرح سنگ می باشد و پتینه کار هنگام ساخت طرح بوک مچ رگه‌های طبیعی سنگ و موج سنگ را طوری در امتداد هم قرار می‌دهد که طرح سنگ به شکل قرینه باشد. از پتینه طرح سنگ بوک مچ در ساختمان‌های لاکچری اغلب استفاده می‌شود.

طرح سنگ بوک مچ

4-پتینه ورق (پتینه ورق طلا و ورق نقره)

پتینه ورق معمولا در مکان های مجلل و خانه های لوکس استفاده می‌شود.در هر دو سبک پتینه ورق طلا و پتنه ورق نقره پس از تمیز کردن سطوح رنگ مورد نظر(رنگ پایه) را بر روی دیوار میزنیم، و بعد از خشک شدن رنگ پایه چسب ورق را روی دیوار زده و پس از آن ورق(ورق طلا یا نقره) را به آرامی روی چسب فیکس می‌کنیم. با یک پارچه ورق را ماساژ دهید تا جایگاه خودش را حفظ کند.

4.1-پتینه ورق طلا

پتینه ورق طلا بیشتر در منازل کلاسیک استفاده می شود.در این روش از دو نوع ورق استفاده می شود،که یکی از آن ها عیار دار و دیگری بدون عیار است. ورق طلای عیار دار به دلیل استخراج از طلای خام هزینه بیشتری دارد ولی در عوض جلوه بسیار زیبایی به دکوراسیون داخلی میدهد.

4.2-پتینه ورق نقره

پتینه ورق نقره مانند پتینه کاری ورق طلا می باشد با این تفاوت که برای بهتر دیده شدن کار رنگ پس‌زمینه بسیار مهم و کاربردی می‌باشد.معمولا رنگ پایه روی دیوار را خاکستری تیره یا روشن می‌زنند تا با ورق نقره ساخته شده همخوانی و یکنواختی داشته باشد.از این نوع پتینه بیشتر برای در گچبری‌ها برای جلوه ی بیشتر کار استفاده می شود.

پتینه ورق طلا
پتینه کاری ورق نقره

5-پتینه میکروسمنت

اصلیترین مواد پتینه میکروسمنت:

  1. سیمان میکرونیزه
  2. کریستال
  3.  پلیمر

می باشد که در طرحها و رنگ‌های مختلف قابل اجرا است.هنگامی که کار تمام شد با استفاده از آب و پلیمیر دوام پتینه میکروسمنت را بالا میبریم. از این پتینه در تمامی سبک‌های استفاده می‌شود.

علت های پرطرفدار بودن پتینه میکرو سمنت :

  1. آب گریز بودن
  2. مقاومت بالا
  3. شستشویی آسان
  4. نصب راحت و آسان
پتینه میکروسمنت

6-پتینه روغنی

مواد روغنی پایه اصلی پتینه روغن می باشد، که از ویژگی‌های منحصر به فرد این نوع پتینه می‌توان به نظافت راحت و سریع آن اشاره کرد.پتینه روغنی یکی از سبک های پرطرفدار در پتینه کاری می باشد.پتینه روغن در سه روش

  1. براق
  2. نیمه براق 
  3. مات

با توجه به نوع سبک دکوراسیون منزل قابل اجرا می باشد.حالت براق پتینه روغنی بیشتر روی سطح چوبی به کار می رود. وسایل به کار رفته در این نوع پتینه تنها شامل رنگ روغن، غلتک و ماله می باشد.

پتینه روغنی | پتینه روغن | پتینه کاری روغن

7-پتینه رزین اپوکسی

رزین اپوکسی یا رزین ماده‌ای است که می‌توان از آن برای مصارف مختلف استفاده کرد و از مخلوط دو جزء که با یکدیگر هماهنگ هستند ایجاد می‌شود. اگر رزین مایع با یک هاردنر(سخت کنندهHardener )مناسب مخلوط شود، یک واکنش شیمیایی شروع می شود که معمولا چندین ساعت طول می کشد.

پس از مخلوط شدن اجزا با یکدیگر، نه تنها گرما بوجود می آید، بلکه ماده نیز از حالت مایع به حالت جامد / پخت تبدیل می شود.این دو ماده به مقدار مشخص و معینی با هم مخلوط می‌شوند و یک لایه اپوکسی  روی دیوار و کف شکل میگرد،در کل کف پوشهای رزین اپوکسی بسیار مشهور و پرکاربرد می باشند.

پتینه رزین اپوکسی

8- پتینه اسفنجی

پتینه اسفنجی یکی از راحترین، آسان ترین و ارزانترین سبک های هنر پتینه می باشد.در پتینه اسفنجی با اسفنج به صورت پراکنده طرحهای را ایجاد میکنیم.با آغشته کردن اسفنج به رنگ مورد نظر و ضربه  زدن به دیوار طرح مورد نظر را به وجود می آوریم .علاوه بر این می‌توان از روش پتینه اسفنجی برای پنهان کردن ایرادهای ریز روی دیوار استفاده کرد.می‌توانیم از اسفنج مخصوص برای این سبک پتینه استفاده کنیم پیشنها ما استفاده از اسفنج طبیعی می باشد.حتما پیش از اجرای طرح از تمیز و صاف بودن سطح دیوار اطمینان حاصل کنید.

پتینه اسفنجی

9-پتینه ابزار

 سبک پتینه ابزار با استفاده از  ابزار های خاصی ایجاد می‌شود که با استفاده از آنمی‌توان طرحهای متوع و زیادی را پدید آورد.با استفاده روش‌های خاص می‌توان روی ابزارهای دیوار و سقف طرحهای بسیار زیبا و متنوعی ایجاد کرد.دو سبک معروف پتینه ابزار لندن کاری و کالرواش می باشد.

9.1-پتینه لندن کاری

درپتینه لندن کاری سعی بر این است با رنگ های شاد طرح های گل و… را ایجاد کرد، که این سبک بسیار وقت گیر و طاقت فرسا بوده ولی در عین حال زیبایی بسیار خاصی به دکوراسیون منزل میدهد.

9.2-پتینه کالرواش

در پتینه کاری کالرواش از چندین رنگ مکمل و زیبا استفاده می شود،که به وسیله ابزارهای مخصوص رنگ‌ها را با هم ادغام میکنند و باعث بوجود آمدن نقش و طرحی زیبا می‌شود.

پتینه لندن کاری و پتینه کالرواش

چه امتیازی به این مقاله میدهید؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۵ رای
دیدگاه‌های نوشته