هنرکده نیوشا

چگونه رزین اپوکسی چسبناک را ترمیم کنیم؟

روش های ترمیم رزین اپوکسی چسبناک

زمانی که رزین اپوکسی کاملا خشک نشود یعنی واکنش شیمیایی بین رزین اپوکسی و هاردنر رخ نداده یا به صورت کامل این واکنش شیمیایی رخ نداده است.از علت های اصلی که رزین اپوکسی خشک نمی شود میتوان به اندازه‌گیری غیر دقیق و غیر اصولی مواد و یا کم همزدن مخلوط هاردنر و رزین اشاره نمود.

مشکلات چسبندگی رزین و یا خشک نشدن رزین اپوکسی بین هنرمندان حوزه رزین اپوکسی  بسیار شایع و فراوان می باشد. بنابراین توصیه میکنم تمام مواردی که به آن میپردازیم کامل و دقیق و موردی در کار و محصول خود کنترل کنید.

 
فهرست مطالب
میز رزینی چسبناک

چگونه رزین اپوکسی چسبناک را ترمیم کنیم؟

3 حالت کلی که رزین اپوکسی حالت چسبناک دارد و خشک نشده است به شرح زیر است:

  1. سطح کار ظاهری مایع و روان دارد

  2. سطح رویی رزین اپوکسی مانند نوار چسب چسبناک می باشد (حالت مایع روان ندارد،محکم شده ولی چسبناک می باشد مانند نوار چسب)

  3. وجود نقاط نرم در رزین اپوکسی

در ادامه این مقاله علت به وجود آمدن این حالت و چکونگی ترمیم این حالتهای چسبناک را توضیح میدهیم 

رزینی که چسبناک شده و احتیاج به سنباده دارد
رزین اپوکسی که سفت نشده و حالت چسبناک دارد

حالت شماره1:سطح کار رزین ظاهری مایع و روان دارد

علت ها و دلیل های به وجود آمدن این مشکل:

  1.  نسبت ادغام دقیق و صحیح بین رزین اپوکسی و هادرنر را رعایت نکرده‌اید،یعنی احتمالا مقدار هاردنری کمتری ریخته اید و یا بالعکس.  رزین اپوکسی برای اینکه سفت و محکم شود و در اصطلاح کیور شود نیاز به ترازوی دقیق دیجیتال با کالیبر درست و صحیح دارد.برای خشک شدن سریعتر و همچنین استحکام بیشتر هاردنر اضافتری به ترکیب خود اضافه نکنید(دقیق طبق نسبت ادغام هاردنر و رزین عمل کنید)
  2.  احتمالا اندازه‌گیری هاردنر و رزین را براساس حجم مواد انجام داده اید نه براساس وزن آنها (مثلا توسط پیمانه های حجمی که حجم مواد بر روی آن نوشته شده است یا سرنگ و غیره).به هیچ عنوان براساس حجم هاردنر و رزین را با هم ادغام نکنید و حتما با ترازوهای دقیق دیجیتالی و طبق نسبت ادغام هاردنر و رزین مواد را وزن کشی کنید.چکالی رزین اپوکسی با هاردنر و حتی آب نیز متفاوت می باشد بنابراین نباید براساس حجم مواد عمل کنیم.
  3. از مقدار رنگ زیادی در ترکیب خود استفاده کرده اید.حتما دقت داشته باشید که حداکثر 5% از وزن رزین اپوکسی و هاردنرتون میتوانید از رنگها در ترکیبون استفاده کنید.خصوصا در استفاده از رنگهای پودری و خمیری دقت بیشتری داشته باشید و مقدار کمتری از 5% هم استفاده کنید.

چگونه این مشکل را حل کنیم:

  1.  در حد امکان و تا جایی که میتوانید مواد خیس و روان را از روی سطح رزینی که حالت مایع و روان دارد را پاک کنید.برای تمیز کردن این سطح میتوانید از کاردکهای پلاستیکی و یا از اسپاتول استفاده کنید
  2.  بعد از تمیز و پاک کردن رزین خشک نشده یک لایه رزین اپوکسی که با دقت وزن کشی شده و کاملا ادغام  شده است را روی لایه تمیز شده میریزیم
تمیز کردن رزین با الکل طبی 96 درصد

حالت شماره2:سطح رویی رزین اپوکسی مانند نوار چسب چسبناک می باشد

علت ها و دلیل های به وجود آمدن این مشکل:

  1.  دمای کارگاه و یا اتاق کار شما بیش از اندازه سرد می باشد.دمای مناسب 24 ساعت اول کار برای سفت و محکم شدن رزین اپوکسی( کیور شدن )بین 23 تا 25 درجه ساتیگراد است.
  2. انداز گیری و وزن کشی غیر دقیق،رزین اپوکسی و هاردنر را همیشه با ترازوی دقیق دیجیتال اندازه‌گیری و وزن کشی کنید.
  3.  عدم اختلاط صحیح و کافی مخلوط رزین و هاردنر.مخلوط رزین و هاردنر را در یک جهت و با سرعت یکسان هم بزنید و تا جایی که هم بزنید که از حالت صدفی به حالت کاملا شفاف برسید(مخلوط را کامل با هم ادغام کنید) 

چگونه این مشکل را حل کنیم:

  1. به مدت 24 ساعت محصول رزینی خود را به فضای گرمتر منتقل کنید و ببینید آیا خشک می شود یا خیر.
  2. اعمال یک لایه رزین اپوکسی جدید.سطح رزین اپوکسی که چسبناک می باشد را با یک لایه جدید از ترکیب رزین اپوکسی و هاردنری که خوب هم زده شده است بپوشانید. اگر سطح رزین فقط در چند نقطه چسبناک است می توانید رزین چسبناک را با یک لایه جدید از رزین و هاردنر مخلوط شده بپوشانید و این مشکل را برطرف کنید. در بعضی اوقات نیاز است تا یک دیواره در اطراف قطعه رزینی خود بسازیم تا از شره کردن رزین از لبه ها جلوگیری کنیم 
  3. سنباده زدن سطح رزین اپوکسی چسبناک.اگر همه سطح رزین چسبناک شده باشد،باید کل سطح رزین را سنباده بزنیم. با چند لایه کاغذ سنباده  آنقدر سنباده بزنید تا به لایه ای سفت و محکم برسید که توانایی اینکه بتواند لایه آخر باشد را داشته باشد. پیشنهاد میکنم از سنباده گرید 200 بدون آب شروع کنید. اگر مشکل برطرف نشد حداکثر از سنباده گرید 150 استفاده کنید تا سطح رزین اپوکسی بیش از حد کدر نشود.
سنباده زدن رزین اپوکسی

حالت شماره3:وجود نقاط نرم در رزین اپوکسی

ظاهر این رزین به گونه ای است که سطح آن محکم و سفت شده(کیور شده) اما بعضی نقاط به صورت رندوم خیس باقی مانده است.

علت ها و دلیل های به وجود آمدن این مشکل:

  1. بعد از ادغام رزین اپوکسی و هاردنر زمانی که قصد داشتید مواد را در داخل قالب بریزید، موقع تخلیه مخلوط  رزین و هاردنر قطرهای انتهای ظرف را به داخل نریزید و دیواره‌های ظرف را تمیز نکنید و آن را نیز به داخل قالب نریزید.اگر مقدار کمی رزین یا هاردنر مخلوط نشده از جداره و یا ته ظرف روی سطح کار رزین بچکد در نهایت نقاط نرم یا خیس روی سطح رزینی کیور شده باقی می ماند.

چگونه این مشکل را حل کنیم:

  1. در حد امکان لکه های رزینی نرم  و یا خیس را خراش دهید و آنها را پاک کنید

  2. ترمیم رزین اپوکسی.اگر در سطح محصول شما پس  پاک کردن لکه های رزینی نرم حفره های بزرگ یا ترک باقی ماند،باید رزین  بیشتری را مخلوط کنید و برای رفع این فضاهای خالی و پر کردن شکاف ها از آن استفاده کنید.

  3. سطح رزین جدید را باید سنباده بزنید تا یکدست شود

رزین اپوکسی که نقاط نرم و خیس دارد

چه امتیازی به این مقاله میدهید؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
دیدگاه‌های نوشته