قالب رزین معمولا از سیلیکون قالبگیری مخصوص رزین ساخته میشود. این قالب ها معمولا انعطاف پذیر هستند و در برابر تا شدن و مچاله شدن مقاوم هستند. ما در این مقاله قصد داریم انواع قالب های رزین و نکات مهم درمورد خرید قالب رزین و راه حل برخی از مشکلات رزین کاران را به شما آموزش دهیم.
فهرست مطالب
قالب رزین چیست؟
رزین یک پلیمر مایع دو قسمتی است که می توان آن را در قالب ریخته تا فرم مورد نظر را ایجاد کند. این قالب رزین می توانند از نظر اندازه، شکل، ترکیب، مواد، رنگ و کاربرد متفاوت باشند. بخش خوب ریختهگری رزین بهعنوان یک روش کاردستی این است که برای شروع نیازی به چیزهای زیادی ندارید
انواع قالب های رزینی
قالب رزین در صنایع مختلف مانند ساخت شمعها،پودر سنگ،صابون سازی کاربرد دارند. قالبهای رزینی به سه دسته قالب لاتکس، قالب سیلیکونی و قالب پلاستیکی تقسیم میشوند که در ادامه بیشتر با آنها آشنا میشوید.
قالب سیلیکونی
یکی از بهترین مواد برای استفاده برای قالب ها سیلیکون است،زیرا بسیار انعطاف پذیر است و رزین به راحتی به سیلیکون نمی چسبد،به این معنی که پس از پخت کامل رزین شما به راحتی میتوانید رزین را از قالبش جدا کنید.برای زیور آلات از جمله گیره و گوشواره ، ظروف و سینی و .. میتوان از این قالب استفاده کرد.این قالب ها ممکن است مقداری هزینه زیادی داشته باشند اما طول عمر زیادی دارند و در صورت نگهداری مناسب به راحتی پنج الی هفت سال میتوان از آنها استفاده کرد.
تیم هنرکده نیوشا چندین سال سابقه فروش قالب های سیلیکونی مناسب رزین و سنگ مصنوعی و شمع و .. را دارد.
قالب لاتکس
این قالب نیز مانند قالب سیلیکونی انعطاف پذیر است. برای استفاده کردن از قالب رزین لاتکس باید مواد هاردنر آن بیشتر از سایر مواد باشد و همچنین برای جدا شدن مواد از قالب لاتکس از مواد لغزنده استفاده کرد، زیرا این قالب خاصیت چسبندگی دارد به همین دلیل برای استفاده رزین زیاد پیشنهاد نمیشود. این نوع قالبها در صنایع مختلفی از جمله آشپزی، شیرینی فروشیها، برای تهیه کردن دسر و… استفاده میشوند.
قالب پلاستیکی
قالب پلاستیکی از نظر قیمت و کیفیت مانند دیگر قالبها نیست و قیمت پایین تری نیز دارد. لازم به ذکر است عملکرد مناسبی در مقایسه با قالب سیلیکونی و قالب لاتکس ندارد.این قالب ها در بازار بسیار یافت میشوند. جا یخیهای کوچک از قالب پلاستیکی رزینی ساخته شدهاند. همچنین جا شکلاتیهایی که نسبتا سفت هستند، نیز از قالب رزین پلاستیکی درست میشوند. برای جداسازی مواد رزین درون قالبهای پلاستیکی از مواد لغزنده مانند مایع ظرفشویی، روغنهای مایع و… میتوان استفاده کرد.
قالب سیلیکونی شفاف
در واقع هرچقدر رنگ قالب شفاف تر باشد نشان دهنده کیفیت بهتر قالب سیلیکونی است و درنهایت بدلیجات و ظروف رزینی با کیفیت تری خواهید داشت. علاوه بر آن استفاده از قالب های با کیفیت این مزیت را دارد که میتوان از آن برای دفعات زیادی استفاده کرد و همینطور رزین به راحتی از آن جدا میشود و نیازی به چرب کردن قالب نیست. پس هنگام خرید قالب سیلیکونی رزین حتماً به شفافیت آن دقت کنید.
دلایل مات شدن رزین داخل قالب سیلیکونی
این هم یکی دیگر از مشکلات رایج رزین کاران است، بعد از خارج کردن زیورآلات و ظروف رزینی از قالب سیلیکونی، یک سمت قطعه مات شده است. دلیل این مشکل این است که اکثر قالب های سیلیکونی که به صورت دستی تولید میشوند و برای ساخت آنها از سیلیکون مایع استفاده میشود، بعد از تولید ممکن است حس کنید روی سطح آن چرب شده و حالت روغنی دارد.
راه حل هایی برای جلوگیری از مات شدن سطح رزین
رای جلوگیری از مات شدن قالب سیلیکونی رزین اپوکسی بهتر است قبل از استفاده آن را با آب و مایع ظرفشویی بشویید و سپس با دستمال بدون پرز آن را خشک کنید. این کار باعث میشود مات شدن قالب رزین به طور بسیار چشمگیری کاهش پیدا کند. لازم به ذکر است که تمام قالبهای سیلیکونی رزینها را مات نمیکنند، بعضی از آنها باعث ماتی در رزین نمیشوند بلکه رنگی شفاف و یخی مانند دارند که تولید این نوع از قالبها به صورت صنعتی است. همچنین قیمت آنها نیز نسبت به سایر قالبهای سیلیکونی دیگر بالاتر است.
نکات مهم در نگهداری قالب سیلیکونی رزین
1- ازکیفیت سیلیکون مصرف شده اطمینان حاصل کنیم و از فروشگاهی تهیه کنیم که معتبر باشد.تمام قالب های موجود در هنرکده نیوشا دارای مرغوبیت است و سطح رزین را کدر و مات نمیکند.
2- بهتر است قالب های سیلیکون داخل کیسه قرارگرفته و در فضای خنک نگهداری شود، اگر این امکان را ندارید،حتی الامکان دور از شوفاژ یا وسایل گرمایشی در فصل زمستان نگه داری کنید.
3- قبل و بعد از استفاده از قالب سیلیکونی حتما با آب و صابون سطح داخلی، لبه ها و پشت قالب را بشویید از لوازم تیز یا اسکاچ به هیچ عنوان استفاده نکنید، چون هر خطی که بر روی قالب ایجاد شود مستفیما، بر روی کار نهایی شما منتقل خواهد شد.
4- از قالب سیلیکون شیرینی پزی به جای قالب سیلیکون رزین استفاده نکنید. این قالبها عمدتاً به رزین خواهد چسبید و علاوه بر رزین قالبتان هم خراب میکند و سطح نهایی را مات میکند.
نتیجه گیری
رزین اپوکسی دارای دو جز رزین و هاردنر است. رزینها از چسبندگی خوبی برخوردار هستند و زمانی که با هاردنر مخلوط میشوند حالت سفت و مقاومی به خود میگیرند.رزین اپوکسی در صنعت های مختلف کاربرد های متفاوت دارد از جمله کامپوزیت،مقاوم سازی، ساخت ظروف و زیور آلات دکوری و..
برای ساخت این ظروف و زیور آلات باید قالب مناسب رزین تهیه کرد که شامل قالب سیلیکونی،قالب لاتکس و قالب پلاستیکی است.
درمورد دلیل بروز مشکلاتی از جمله مات شدن سطح رزین و بر طرف کردن این مشکل توضیحاتی داده شد.